Före katastrofen

Släktmöte på Ekenäs trappa 1899

Fotot togs sista sommaren på 1800-talet. Allt verkar harmoniskt. Sonen har tagit studenten. Hela släkten har samlats på Gustaf Dahlgrens trappa. Hans svärmor, som lät bygga huset och trappan, får också vara med. Hon sitter mitt i bilden. Barnen tycker det är spännande med den stora kameran.

Ekenäskungen Gustaf Dahlgren breder ut sig på översta trappsteget. Hans arroganta sätt har gjort honom illa omtyckt av många. Hans kvinnoaffärer är välkända på bygden. Men släkten håller god min

Vad de inte vet att han har börjat få ekonomiska svårigheter och att han kommer att fördärva livet för många på bilden. Men sin svärmor, kan han inte skada, för hon skall dö av ålderdom redan innan det blir nytt sekel..

Vi vet inte om Gustaf tänker på sina problem just nu. Men när pengarna började ta slut förfalskade han växlar i andras namn. Han tubbade postkassörskan att skicka brev med växlar till honom och inte till de angivna utfärdarna. Bedrägerierna på mer än 150.000:- avslöjades 1904 och han dömdes till 3½ års straffarbete. Den lurade postkassörkan blev avskedad. Hans yngsta bror (längst ner till höger på bilden) tog livet av sig och efterlämnade fru och fyra små barn.

Hans familj tvingades lämna den ståtliga villan. Hans fru Nanny och barnen flydde till Kalmar och flyttade senare till Stockholm.

När Gustaf kom ut ur fängelset tog hustrun ut skilsmässa. Gustaf gifte då om sig och fick ytterligare ett barn innan han dog 1911. Nanny fortsatte ett stilla liv i Stockholm innan hon dog 1942, nästan 89 år gammal.

Det går att läsa en längre historia om de otrevliga händelserna i Ekenäs.

Släktmöte på Ekenäs trappa 1899