Fam Dahlgren

Släktmöte på trappan

Fotot togs på försommaren 1899. Det har arrangerats av Gustaf Dahlgren, även kallad Ekenäskungen. Han sitter mitt på det översta trappsteget. Hans fru Nanny sitter till höger och dagens festföremål, sonen Arvid, sitter till vänster. Arvid har just avlagt sin mogenhetsexamen.


Släktmöte på Ekenäs trappa 1899
1899
Innan katastrofen

Gustaf Dahlgren var till det yttre en framgångsrik affärsman. Men hans arroganta sätt stötte bort många och hans kvinnoaffärer var kända på bygden. Han hade heller inte förmågan att som svärfadern se möjligheterna i den nya situationen. Men han hade fortfarande ett behov av att spela fin och rik.



Mitt i bilden har han råkat placera den egentliga huvudpersonen. Det är mormor Gustafva Wistrand, som tillsammans med sin make Nils för 35 år sedan lät bygga villan och trappan som de sitter på. Hon har uppfostrat 7 flickor och 2 pojkar. Hon har dessutom fött ytterligare några som dog redan som spädbarn.

Maken hade arbetat sig upp från att födas som oäkta barn till en fattig piga till att bli en välbeställd redare, jordbrukare och entreprenör. Det var han som egentligen skapade Ekenäs samhälle. Han hade utnyttjat att städernas handelmonopol upphörde 1865 och med sitt nytänkande kunnat skapa ny verksamhet i Ekenäs. Han lät bygga hamn och varv. Han ordnade så att ångbåtarna till Öland angjorde Ekenäs. Det var han som låg bakom den lönsamma handels- och pensionatsverksamheten. Det var han som kallades för Ekenäskungen.

Men han dog 1875.





När pengarna började ta slut förfalskade han växlar i andras namn. Han tubbade postkassörskan att skicka brev med växlar till honom och inte till de angivna utfärdarna. Bedrägerierna på mer än 150.000:- avslöjades 1904 och han dömdes till 3½ års straffarbete. Den lurade postkassörkan blev avskedad. Hans yngsta bror (längst ner till höger på bilden) tog livet av sig och efterlämnade fru och fyra små barn.

Hans familj tvingades lämna den ståtliga villan. Den blev så smångom barnkoloni, men är på 2000-talet åter i privat ägo. Men den är ju gammal och påverkad av tidens tand.

Nanny och barnen flydde till Kalmar och flyttade senare till Stockholm. När Gustaf kom ut ur fängelset tog hustrun ut skilsmässa. Gustaf gifte då om sig och fick ytterligare ett barn innan han dog 1911. Nanny fortsatte ett stilla liv i Stockholm innan hon dog 1942, nästan 89 år gammal.



Gustafva är 83½ år på bilden och kommer att dö innan hon fyller 84 år. Hon slipper därför uppleva den kommande katastrofen.

1899 drogs järnvägen långt från Ekenäs. Folk hittade andra ställen för sin semester och sina affärer. Ångbåtarna lade till vid andra hamnar och samhällets lönsamma affärer började gå med förlust.

Det finns ett talesätt om värvaren, ärvaren och fördärvaren. Här gick det mycket fortare. Redan ärvaren fördärvade svärfaderns värv. Och den lyckliga tiden på 1800-talet slutade i en katastrof när världen gick in i ett nytt sekel.

Namnen på Dahlgrens trappbarn framgår på annan sida.