Emma Andersson

Förfäder

Far och mor

Jöns Larsson var ett av 8 barn till bonden Lars Pehrsson i Skogstorps Krämaregård strax norr om Falkenberg. Gården hade gått i arv i generationer. Jöns hade många bröder och bara en kunde få åborätten till gården. Jöns hade då turen att arbeta som dräng hos ett äldre par utan egna barn men med en fosterflicka, Inger Andersdotter. När fosterfadern plötsligt dog, gifte sig Jöns med dottern och fick överta åborätten till gården No1 Lynga som ligger nära havet, väster om Morup och norr om Falkenberg.


Jöns och Inger fick 6 barn, de yngsta var tvillingflickor av vilka den ena dog i magplågor tre år gammal. Bara två månader senare dog modern i nervfeber, vilket var en äldre benämning på tyfus. 1844 blev alltså Jöns ensam med 5 barn i åldern 3 till 16 år. Inom några år hittade han en ny hustru, bonddottern Anna-Lena Eliasdotter från Svärtingskulla.Morfar och mormor

Elias Andersson föddes på fädernegården Svärtingskulla norr om Varberg. Hans far och farfar hade aborätt för 1/4 mantal och det förutsattes att Elias skulle gifta sig och överta åborätten. Han gjorde det enkelt för sig och gifte sig med grannflickan Anna-Stina Andersdotter. Därmed fick de två svågrarna gårdarna intill varandra och fick dessutom ett antal jämnåriga barn.