John Allgurén

Ungdom

När John var 18 år gammal inträffade Göteborgsutställningen vilket var en stor händelse, speciellt för ungdomarna. Med sitt gamla säsongskort fick han sedan gratis inträde på Liseberg när de firade 50-årsjubileum.

John var nummer två i en syskonskara som så småningom bestod av 7 syskon. Familjen levde under mycket begränsade ekonomiska omständigheter. John skriver:

"Så här i efterhand kan man förstå att vi måste haft det svårt ekonomiskt. Jag minns t ex att jag fick stanna inne på rasten i skolan för att jag hade så dåliga skor. Jag fick ett tag gå omkring i mammas högskaftade skor med höga klackar. Men vi fick hjälpa till med försörjningen efter bästa förmåga. Paul och jag hade många extraarbeten, bland annat sålde vi tidningar, taxeringskalendern m m. Vi tjänade bra på taxeringskalendern och kunde då gå till Bräutigams och köpa pain de gêne, en sorts mandelmassekaka."

Johns pappa hade varje sommar en månads semester som kommunalanställd och då var familjen hos morfar och moster Selma i Tvååker. De åkte tåg till Varberg och blev hämtade med hästskjuts sista biten. Men det var nog mer arbete än semester.


Militärtjänsten skedde 1925 vid A2 på Kviberg.

John gick igenom den 6-åriga obligatoriska små- och folkskolan. Han fortsatte sedan vid Göteborgs Högre Folkskola med Handelsundervisning. Där hade han bra betyg , speciellt i "kärnämnena" språk (svenska, tyska, engelska) och handelsämnet (bokhålleri, välskrivning och stenografi). Utbildningen var treårig men han avbröt studierna under sista terminen 1920 för att ta ett arbete.

Men han fortsatte att studera på kvällstid. Han läste engelska och tyska men också franska och ryska. Han var speciellt intresserad av ryska och fortsatte studierna under lång tid. Hans intresse för ryska gjorde honom till en suspekt individ när han 1948 sökte inresetillstånd till USA. Visst måste man vara kommunist om man studerar ryska! Men John var absolut inte kommunist. Efter många förklaringar fick han inrestillstånd.

Han led av inte få åka till Ryssland. Först 1971 blev det en resa till Leningrad och sedan 1979 Transsibiriska järnvägen till Peking. Hans ryska kunskaper kom då till stor nytta.

John hade ett brinnande intresse för alla sorters kunskaper. Han plöjde uppslagsverk. Han hade läst alla årgångar av National Geografic. Han var alltid den mest intresserade vid alla studiebesök.