Sista fotot på de finska systrarna

Inför resan till ett nytt liv 1944

Pirkko med sina tre halvsystrar Lempi, Liisa och Hilkka

Fotot togs i maj 1944 i Lauritsala, som ligger i nuvarande finska Karelen, ca 1 mil från Ryssland och ingår i orten Villmanstrand. Fotot visar de fyra systrarna Ikäheimonen, d.v.s. storasyster Liisa, tvillingarna Hilkka och Lempi samt längst fram deras halvsyster Pirkko. Fotot är taget innan lilla Pirkko med namnlapp sätts på tåget till Sverige via Haparanda. Hon kommer aldrig mer att träffa sina systrar.

Hon hamnade i Göteborg med kraftig undernäring och flera sjukdomar, bl a scharlakansfeber. Hon blev inlagd på Epidemisjukhuset i fyra månader. Sjukhuset kontaktade Vanda och Elof Lindholm att bli fosterföräldrar för Pirkko. Samtidigt som hon fick lära sig att prata svenska kallades hon också för det svenska namnet Pia.

När kriget var slut blev det aktuellt att skicka tillbaka de finska krigsbarnen. Men Pirkko ville absolut inte lämna sina svenska fosterföräldrar så hon blev adopterad. 2 juli 1948 blev Pirkko svensk medborgare och fick då byta sitt officiella namn från Pirkko till Pia.

Det enda Pia minns av sina första år i Finland är att man ropade ruski, ruski och kastade sig i diket för att undkomma bomber och gevärseld från ryska flygplan. Om inte Pia varit så bestämd på att stanna i Sverige skulle hon kunnat fler finska ord.

 

 

(Ca 70.000 finska barn fick under åren 1940-1945 en fristad i Sverige. Av dessa återvände de flesta, men ca 7.000 barn stannade kvar och adopterades av svenska föräldrar. Det kunde bero på att barnens finska föräldrar inte ville eller kunde ta tillbaka dem eller att barnen absolut krävde att få stanna kvar.)