Familjen Jan Peter Pettersson och Cajsa Larsdotter

Dottern

Melusina gifte sig 1876 med rättaren i Lindhult, Habo, Karl Gustaf Andersson. De bosatte sig i Lindhult men flyttade några gånger, bl.a. till Vadstena för arbete med klosterkyrkan. Därefter titulerade Karl Gustaf sig som byggmästare.

De flyttade sedan via Mariestad 1905 till Skara där de hyrde bostad hos Melusinas brorson Carl Lindholm. Därifrån flyttade de 1913 till Villagatan 6 i Falköping och blev grannar med brodern Lars Emanuel.

Tredje sonen

Johan Herman blev hemmansägare på gården Thorstenstorp.

Han gifte sig 1879 med Gustafva Svensdotter och de fick 2 söner. 1907 antog föräldrar och barn släktnamnet Pettersson.

Gården såldes 1914 och några år senare flyttade Johan och Gustafva till en lägenhet i Orleka Stommen.

De två äldre sönerna

bodde periodvis på Thorstenstorp men var ofta borta på långvariga byggnadsuppdrag. De flyttade så småningom till Falköping och Skara. De beskrivs närmare på egna sidor:

Byggmästare Per August Peterson

Byggmästare Lars Emanuel Pettersson


Cajsa Larsdotter ca 1890

Jan Peter Pettersson föddes som en av fyra bröder på fädernegården Lövåsen, i Värsås socken, ca 1½ mil öster om Skövde. Deras morfar ägde granngården Storslätten och eftersom han inte hade några söner blev det de fyra bröderna som fick ta hand om båda gårdarna.

Jan Peter gifte sig 1840 med Cajsa Larsdotter, född på gården Brittenäs i närheten. Cajsas fädernegård Brittenäs har brukats av samma släkt från 1723 fram till 1940-talet.

Efter giftermålet bodde de först på Storslätten och sedan på Lövåsen. När Cajsas far plötsligt dog 1847 flyttade de tillfälligt till Brittenäs och sedan 1854 därifrån tillbaka till Storslätten.

1858 övertog familjen gården Thorstenstorp i Fröjered, ca 2 mil söder om Storslätten och ca 1 mil norr om Tidaholm. De andra bröderna fortsatte att bruka fädernegårdarna ytterligare en generation.

Innan familjen hunnit flytta till Thorstenstorp dog fadern Jan Peter plötsligt i kräfta 1859 och sönerna tog över gården. Det blev den yngste sonen Johan Herman som fick så småningom fick ansvara för jordbruket.

Cajsa bodde livet ut på Thorstenstorp.