Barbara Lycke

f. Källare
1831 - 1879

Barbara hade 5 syskon som nådde vuxen ålder. De två systrarna gifte sig med sjömän. De tre bröderna blev styrmän. Johan dog 26 år gammal i en sjöolycka. Carl Magnus omkom 25 år gammal, när hans brigg "Överste Ericsson rammades av en ångare på Nordsjön.

Barbara dog när hon bara var 48 år och efterlämnade då en man som var krympling samt 7 barn på mellan 9 och 24 år.

Barbara föddes i Lysekil som dotter till båtföraren Reinhold Källare och hans hustru Catrina Olofsdotter. Fadern kom från en släkt som i generationer bott i Lysekil och där männen varit sjömän med titlar som skeppare, lots eller båtsman.

Hennes farfar tog sig namnet Källare som sedan användes av två av hans söner och deras barn.

Förfäderna har alltså i 100-tals år bott i Lysekil. Livet var där på 1700- och 1800-talen minst lika hårt som i andra fattiga områden av Sverige. Sjukdomar grasserade och över hälften av alla män omkom genom olyckshändelser eller drunkning. Det enda man hade gott om var fisk och barn.

Barbaras farfar Nils Källare var en av de få i släkten som dog av ålderdom (73 år). De flesta andra män dog genom olyckor på sjön eller i olika sjukdomar. Hans far Anders Larsson drunknade när Nils var 2 år.

Nils fick 7 barn varav 4 nådde vuxen ålder. Två var tvillingar men de dog båda samma dag i kikhosta ca 1 år gamla.

Flera av kvinnorna i släkten noteras i kyrkböckerna som "prydd med krona" vilket innebar att omvittnat kyska brudar fick använda församlingens brudkrona.