Carl och Anna Dahlqvist

Första tiden

Ca 1910

TBC

Bostadsstandarden i Göteborg för vanliga människor var nog bedrövlig vid början av 1900-talet. I dag skulle vi betrakta de små, mörka lägenheterna som hälsovådliga. Många dog i unga år. TBC var fruktat och man ville inte avslöja att någon var smittad eftersom hela familjen då blev isolerad av omgivningen.

Så stor var skräcken för TBC att den officiella dödsorsaken för Carl var påssjuka! Det dröjde ända till 1970-talet innan barnen kunde medge att han dog just i TBC.

Anna hade bott och arbetat i Mölnlycke sedan 1896. Carl flyttade till Mölnlycke 1901 för att arbeta som tapetserare vid möbelfabriken. Sedan gick det fort, de förlovade sig 15 februari 1902, gifte sig 10 maj och dottern Märta föddes 23 september.

Carl var utlärd tapetsör och hade planer på att starta möbelfabrik i Mölnlycke. Men det lyckades inte så 1906 flyttade de till Landsvägsgatan 3 i Göteborg.

De bodde sedan på flera olika platser i Göteborg. Ett problem var att Carl hade svårt att bo länge på samma ställe. Han kunde plötsligt komma hem och meddela att han hade bestämt att familjen skulle flytta. Så det var bara att packa ihop pinalerna. Från Landsvägsgatan flyttade man till Övre Djupedalsgatan 9, till Övre Majorsgatan 3, till Seminariegatan 22 och till Rygatan 20.

Titti föddes 1910. Man skickade då kort till morfar.

Carl led under många år av TBC som man försökte dölja. Flera somrar åkte han till sanatorier för att "vila upp sig". Ekonomin kan knappast ha gynnats av detta så Anna var tvungen att sy och passa upp åt rikare damer. Hon såg också till att familjen var välklädd.

Carl dog av en blodstörtning strax före julen 1915 efter en tids akut vård på Kålltorp.