Brita Carlström

f. Johansdotter
1788 - 1870

Brita Johansdotter föddes på torpet Spraksmåla i Madesjö i henns fars andra äktenskap. Hon hade därför utöver vad som syns i släktträdet även några äldre styvsyskon.

Brita flyttade kring 1800 till sin farbror som var gästgivare i Börsryd. Hon fick då bl a göra resor med skjutshästar till och från Kalmar.

Hon flyttade till Kalmar 1812 där hon tjänstgjorde som piga hos en köpmansfamilj. Köpmannen var en av Jonas' uppdragsgivare, det var så de träffades.

Den första noteringen som hittats i Kalmars kyrkböcker är en notis om vigsel 3:e mars 1815: "Drängen Jonas Karlström och pigan Brita Stina Johansd. vigde på landet."

De bosatte sig först i norra Kalmar, men köpte 1825 hus på Malmen. Jonas var mycket till sjöss medan Brita födde barn och skötte huset. Hon hade då hjälp av Jonas mor som flyttade till Kalmar för att hjälpa till.

När hennes man plötsligt dog 1842 hade två av döttrarna gift sig och flyttat hemifrån. Hon bodde kvar i huset några år med yngsta dottern. 1850 flyttade hon med äldsta dottern och hennes familj till Fredrikslund och senare till Ekenäs, där hon dog 82 år gammal.

Brita är huvudperson i både "Från Mormors Tid" och "Svarta Frun".

Hon själv och hennes döttrar ligger bakom berättelserna så det är därför troligt att hon framställs extra fördelaktigt. Hon påstås vara energisk, idérik och orädd.

Hon drabbas av kärleksproblem och svek, men reder ut det mesta. Hon står på god fot med de svaga i samhället och hon kan umgås med häxor. Hennes äldre syster Catharina utgör hennes motpol och dennas svek och ondska ger en extra spänning åt berättelserna.