Minna Allgurén

f. Wistrand
1844 - 1928

Minna som ogift

Minna (Amina Emeli Helena) föddes 29/9 1844 i Kalmar. Hon var nummer fyra i en stor syskonskara där 9 barn nådde vuxen ålder och där det skilde 22 år mellan den äldsta och den yngsta. Familjen hade det gott ställt, alla barnen verkade ha varit musikaliska och de fick en ordentlig utbildning.

Fadern och en äldre bror seglade många gånger över Atlanten, bl.a till Brasilien.

Familjen köpte 1850 gården Fredrikslund, 3 mil söder om Kalmar. De bodde där i en stor herrgårdsliknande byggnad från det Minna var 6 år tills hon var 20 år.

I Hagby strax intill bodde länsmannen Oscar Allgurén och hans familj från 1855 och några år framåt då Allgurén var konkursmässig och måste lämna tjänsten. Det var alltså här den 12-åriga Minna först mötte den 9-årige Eduard.


Ca 1869

Ca 1878

Syster Lydia skriver på sin ålderdom om när Minna, 20 år, var på besök i Borgholm:
"Minna fick en friare, en ung bondson - släkt med de förnämsta bondfamiljerna. Det var nästan så långt gånget att de skulle sätta på ringarna så kom det en fnurra på tråden. Minna ångrade sig och hade en del kanske ej så obefogade anmärkningar mot Carl Niklasson, hvarför det ej blef någon förlofning af."

1865, när Minna var 21 år, fick hon plats som lärarinna för två små döttrar hos pastor Kjellberg i Torsås. Efter några år följde Minna med till Öland då han blev kyrkoherde i Segerstad 1868. Minna bytte sedan till en familj i Blekinge och fortsatte som lärarinna i många år. 1875 dog hennes far och föräldrahemmet övertogs av en av systrarna.

Minna var alltså ganska motiverad att tacka ja till ett frieri från Brasilien....


Ca 1875